Atak

Jump to: navigation, search

Atak is een poppodium in het centrum van Enschede. De officiële naam luidt 'Stichting Atak, Podium voor Moderne Muziek'. Atak organiseert popconcerten in de breedste zin van het woord waaronder concerten, specials, danceparty's en festivals. De concertzaal van Atak bevindt zich aan de Willem Wilminkplein 2, in het muziekkwartier.

Inhoud

Geschiedenis

Noorderhagen 12

Tot in september 2008 bevond Atak zich op Noorderhagen 12, op ongeveer 100 meter van de voormalige bioscoop Alhambra en Podium Twente.

Op 18 december 1899 keurt B&W van Enschede de bouwplannen goed voor een school aan de Noorderhagen 12. De CVO (Vereniging voor Christelijk Volksonderwijs) zal een jaar later, op 30 november 1900, de school officieel openen. Tot 1953 heeft deze school als zodanig dienst gedaan. Daarna heeft zij diverse functies gehad.

In de jaren '70 hield jeugdwelzijnsinstelling de Kokerjuffer allerlei activiteiten in het gebouw. Er werden workshops over sociale en politieke onderwerpen gehouden, films vertoond, cursussen gegeven, er was een zeefdrukkerij en ook werden er al optredens georganiseerd. Grote internationale bekendheid kreeg De Kokerjuffer begin jaren 80 doordat het uit idealisme op een legale wijze softdrugs wilde verkopen. Zweden heeft naar aanleiding van de grote media-aandacht zelfs overwogen Nederlandse producten te boycotten. In 1983 werd door hoofdofficier van justitie Gonsalves het omstreden besluit genomen De Kokerjuffer te sluiten.

Muziekkwartier

Vanaf 19 september 2008 bevindt Atak zich in het muziekkwartier.

Het gebouw is een ontwerp van Hoogstad Architecten uit Rotterdam. In het muziekkwartier zijn twee volledig uitgeruste popzalen met een capaciteit van respectievelijk 300 en 700 personen. Ook is er een muziekcafé waar kleine optredens plaats kunnen vinden en zijn er ingerichte oefenruimtes waar zowel de muziekschool, popacademie als lokale amateurgroepen gebruik van kunnen maken. Naast Atak bestaat het muziekkwartier uit Podium Twente, De Muziekschool Twente, ArtEZ, het Orkest van het Oosten en Nationale Reisopera.

Organisatie

Atak is een vrijwilligersorganisatie waar ruim negentig mensen, voornamelijk jongeren, werken. Ze worden begeleid door zes betaalde krachten die zorgen voor de continuïteit en programmering. Vrijwilligers werken tijdens de activiteiten achter de bar of als technicus, ontwerpen en verspreiden alle promotiemateriaal, ondersteunen de administratie en voeren onderhoudswerkzaamheden uit.

Programmering

Door een diverse programmering wil Atak haar bezoekers kennis laten maken met alle belangrijke genres in de hedendaagse popmuziek. Naast de gebruikelijke live formaties is het aanbieden van vernieuwende elektronische muziek een belangrijk punt. Stijlen die aanbod komen zijn ondermeer rock, techno, metal, punk, ska, funk, reggae, drum n bass en gothic. Lokale en beginnende bands krijgen ook de kans om via een professionele licht- en geluidsinstallatie te spelen voor een publiek. Atak participeert ook in regionale en landelijke festivals en evenementen als cross-linx, metal-battle, Oogst van Overijssel, Enschede Muziek Festival en de popronde.

Enkele van de artiesten die op het Atak podium stonden zijn Manu Chao, Primus, Fear Factory, Eek-A-Mouse, Ken Ishii, Kaizers Orchestra, Vive La Fête, Oumou Sangare, Iva Bittova, Racoon, Spinvis, Within Temptation, Normaal, Extince, Opgezwolle, Osdorp Posse, Urban Dance Squad, Laidback Luke, De Heideroosjes, Jaya The Cat, Beef, Peter Pan Speedrock, Bolt Thrower, Headfirst, Robert Hood, Steve Rachmad, David Rodrigan, General Levy en de Amsterdam Klezmer Band.

Externe links

Deze tekst, of een eerdere versie daarvan, is afkomstig van dit artikel op Wikipedia NL


Uitgaansgelegenheden op de UT (bewerken)
Campus

Bioscopen: Bellettrie | Vestingbar · Cafés: Sportkantine | Theatercafé | Vestingbar · Dansen: Vestingbar

Enschede

Bioscopen: Alhambra | CineStar · Cafés: De Beiaard | Friends Too | Gerritsen | De Kater | Molly Malone | San Remo · Dansen: Atak | 't Bölke

Hengelo
Omgeving
Personal tools