Batavierenrace

Jump to: navigation, search

De Batavierenrace is de grootste estafetteloop van de wereld, onderverdeeld in 25 etappes over een afstand van ruim 185 kilometer. Het studentenevenement, waar ruim 8000 studenten aan deelnemen, wordt jaarlijks georganiseerd het laatste weekend van april. Aansluitend vindt Nederlands grootste studentenfeest plaats: het Vatenbierenfeest.

De Batavierenrace, die sinds 1973 jaarlijks wordt georganiseerd, start op het Universitaire Sportcentrum te Nijmegen waarna er via Duitsland en de Achterhoek gefinisht wordt op de campus van de universiteit in Twente.

Het evenement wordt georganiseerd door studenten in Nijmegen en Enschede die gedurende het weekend bijgestaan worden door 500 vrijwilligers. Van deze vrijwilligers zijn er 100 die zich gedurende het jaar bezighouden in één van de 5 vaste medewerkersgroepen.

De Batavierenrace dankt haar naam aan de oorspronkelijke route uit 1973 van Nijmegen langs de Rijn naar Rotterdam, net als de Batavieren. Het parcours werd het volgende jaar in verband met "infrastructurele problemen" verplaatst naar het huidige parcours en is sindsdien nagenoeg ongewijzigd gebleven.

In het jaar 2005 is voor het eerst ook de binnenstad van Enschede aangedaan. De etappes in de middag zijn iets langer geworden en de laatste twee etappes starten op de Oude Markt. Na een rondje rond de kerk lopen de dames en heren naar de finish op sintelbaan.

Het Nijmeegse deel van de organisatie wenst al enkele jaren dat de race eenmalig omgedraaid wordt, oftewel de start in Enschede en de finish in Nijmegen. Vanwege de wensen van de nieuwe hoofdsponsor Stad Enschede in 2005 (als opvolger van verzekeraar Amicon) kan dit voornemen voorlopig niet gerealiseerd worden.

Externe links

Personal tools
Andere talen