Experimenten

Jump to: navigation, search

Studeren betekent ook dat er tijd is voor lompe acties, al dan niet in het kader van SOG. Dingen die je vroeger als kind niet mocht doen en die later ook niet geoorloofd zijn. Hieronder een verzameling van enkele experimenten die op de campus gedaan zijn.

DISCLAIMER: Sommige van deze proeven zijn gevaarlijk waarbij van alles fout kan gaan. Je kunt je huis in brand steken, je kunt jezelf in brand steken en je kunt ernstige brandwonden oplopen door rondspattend vet. Voer de proeven liever niet uit. Mocht je de proef toch willen uitvoeren, neem de veiligheid als uitgangspunt. Liever te ruime veiligheidsafstanden, altijd buiten, zorg dat je nuchter bent. Gaat er toch iets mis, dan is het je eigen verantwoordelijkheid: je was gewaarschuwd.

Fikken

In de categorie fikken heb je de meeste experimenten:

Frituurpan experiment levert een steekvlam op van > 6 meter
Enlarge
Frituurpan experiment levert een steekvlam op van > 6 meter
Frituurpan experiment (steekvlam)
Locatie: buiten, naast een gebouw
Resultaat: Steekvlam van >6 meter!
Verhit een frituurpan met zonnebloemolie. Eenmaal op temperatuur moet je de olie in de fik zetten. Het beste kan je hiervoor een brander gebruiken, aangezien er nog best wat energie nodig is om olie van 180 graden te laten branden. Circa 10 minuten goed laten branden zodat de olie erg heet is. Intussen een bierpul vullen met water en vastbinden op een 1,5m lange stok (ivm eigen veiligheid) en deze van één of twee verdiepingen hoogte in de olie gooien, zodanig dat jij niet door de steekvlam geraakt kan worden.
Let op: Dit is een gevaarlijk experiment, gezien de impact van de steekvlam.
Waxinelicht experiment (steekvlam)
Locatie: buiten
Resultaat: Steekvlam van 1-2 meter
Zelfde idee als frituurexperiment, maar op kleinere schaal. Maak een piramide van waxinelichtjes (circa 4 rijen hoog). Steek de waxinelichtjes aan en laat ze idem een tijdje branden zodat al het vet gesmolten en heet is. Gooi een klein koffiekopje water erop, duik op tijd terug ivm steekvlam.
(Koffiemelk)poeder experiment (steekvlam)
Locatie: buiten, of eventueel binnen
Resultaat: Steekvlam van diverse grootte
Zorg voor een fik en verstuif daar de poeder op. Je kan melkpoeder, maar ook bloem gebruiken.
Vlammenwerper, zie ook video hieronder
Enlarge
Vlammenwerper, zie ook video hieronder
Vlammenwerper
Locatie: buiten
Resultaat: zie link naar filmpje en afbeelding
Koop een waterpistool, wasbenzine, sterk ijzerdraad en een aansteker (dat blijft branden) of anders een blokje hout. Zet deze in elkaar zoals je op de foto ziet.
Let op: Dit is een gevaarlijk experiment, je kan er onbedoeld verkeerde dingen mee in de fik zetten.
Andere fikexperimenten
Vuurstrepen trekken
Enlarge
Vuurstrepen trekken
  1. Altijd leuk is om stepen met wasbezine/spiritus over de grond te trekken en deze in flam te zetten, geeft 's nachts een leuk effect en mierenplagen zijn hier prima mee te bestrijden.
  2. Ook goed, doet 'het grote vuur' na de jaarlijkse schoonmaak. Oude banken en matrassen stapelen op een fundament van houten kasten en tafels. Mocht het niet spectaculair genoeg zijn, kan je deobussen of gasaanstekervulbussen in het vuur gooien. Let hierbij wel op de veiligheid van de omstanders, aangezien deze bussen bij explosie hard wegschieten.

Overige experimenten

Aardappelkanon
Locatie: varia
Resultaat: een kanon waarmee je aardappels honderden meters weg kan schieten.
Met een combinatie van PVC (riool) buizen, wat draadjes en een gasaansteker kan je dit kanon maken waarmee je aardappelen, zoutpotjes en zelfs sneeuwballen wegschieten kan. Een bouwbeschrijving van de kanon is te vinden op http://www.kartoffelkanon.trindkaer.dk.
Let op: Dit kanon is mogelijk illegaal. Schiet niet op mensen en dieren!
Andere (kleinere) experimenten
  1. Magnetron experiment: een rechtopstaande brandende lucifer of een tweeën gespleten druif creeërt een mooie plasma.

Video's

Personal tools