Nieuwsgroep

Jump to: navigation, search
Nieuwsgroepen in Mozilla Thunderbird.
Enlarge
Nieuwsgroepen in Mozilla Thunderbird.

Nieuwsgroepen vormen een communicatiemedium op het Usenet waar veel mensen gebruik van maken. Het is vergelijkbaar met de discussiefora zoals die op veel websites te vinden zijn. Het is mogelijk om nieuwsgroepen te lezen met onder andere Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Mozilla Thunderbird en Opera.

De Universiteit Twente beheert een eigen nieuwsserver, news.utwente.nl, met een eigen hiƫrarchie: utwente.*. Enkele veelgebruikte nieuwsgroepen zijn utwente.announce, utwente.markt en utwente.misc voor respectievelijk aankondigingen, kopen/verkopen/ruilen van dingen en discussies over van alles en nog wat.

Inhoud

Regels en gedrag in nieuwsgroepen

Er bestaat een charter voor het gebruik van de utwente.*-nieuwsgroepen, die ook maandelijks in utwente.announce gepost wordt. De charter is hier te vinden. Daarnaast staan in de UT-FAQ aanwijzingen voor hoe je je in de nieuwsgroepen moet gedragen.

Borft

Er is een andere veelgebruikte nieuwsserver op de campus, borft.student.utwente.nl, kortweg Borft. Deze server is gekoppeld aan de nieuwsserver van de UT en wordt veel gebruikt voor wat eufemistisch gezegd heet: 'het downloaden van thuiskopieën van muziek, series en video's waarvan je zelf het origineel bezit'. Er wordt op de nieuwsgroepen van de UT vaak verwezen naar Borft met iets als kuch *borft*.

Externe links

  • SNT Forum (Webinterface voor de nieuwsgroepen)

Zie ook

Deze tekst, of een eerdere versie daarvan, is afkomstig van dit artikel op Wikipedia NL

Personal tools