OV-studentenkaart

Jump to: navigation, search

Studenten kunnen naast hun studiefinanciering een zogenaamde OV-studentenkaart krijgen, waarmee ze gratis in het openbaar vervoer kunnen reizen. De OV-studentenkaart wordt vaak anders genoemd, zoals OV-jaarkaart, OV-kaart of OV.

Inhoud

Geldigheid

Als je geld leent van de IB-Groep (en dat doe je als je studiefinanciering krijgt) kan je een OV-kaart krijgen. Een OV-kaart is geldig in de trein (inclusief internationale treinen in Nederland, hoewel soms een toeslag verplicht is), in de bus (inclusief Interliners), in de tram en in de metro.

Afhalen

Je moet je OV-kaart bij een groot postkantoor afhalen, wat er vaak op neerkomt dat je bij het postkantoor in het centrum van Enschede (Boulevard 1945) moet zijn. Bewoners op de Witbreuksweg moeten hun OV ophalen in Hengelo.

Week- of weekend-OV

Bij het afhalen van je OV-kaart moet je kiezen tussen een weekend-OV en een week-OV. Je keuze voor de ene of de andere kaart wordt bepaald door wanneer je zult gaan reizen.

Met een weekend-OV mag je vanaf vrijdag 12:00 's middags tot en met het einde van de dienstregeling op zondagavond (zondagnacht) gratis reizen en mag je op feestdagen gratis reizen. De rest van de tijd, met uitzondering van dinsdag tot en met vrijdag voor 09:00, krijg je 40% korting op je kaartje. Dinsdag tot en met vrijdag voor 09:00 moet je het volle tarief betalen. Met een week-OV mag je maandag tot en met vrijdag tot het einde van de dienstregeling gratis reizen, met uitzondering van feestdagen en een deel van de zomervakantie (in 2006: van 16 juli t/m 16 augustus). De precieze dagen en tijden waarop je gratis mag reizen staan aangegeven op de achterkant van je OV-kaart en op de website van de IB-Groep.

Met weekend-OV in de zomervakantie korting voor 09:00

Overigens is het in juli en augustus soms wel mogelijk om met een weekend-OV op dinsdag tot en met vrijdag voor 09:00 met korting te reizen. Dit geldt voor alle treinen en tariefwaardig gelijk vervoer, dus wel Interliners e.d., maar niet stads- en streekbussen en metro en tram. Deze regel staat nergens gedocumenteerd, maar het schijnt dat de NS meestal briefjes ophangt dat de kortingskaarten ook voor 09:00 gelden. Bij navraag bij een NS-loket wordt het ook gemeld.

Dit onderwerp komt ongeveer eens per jaar voorbij in de nieuwsgroepen. News-links: 1 2, HTML-links: 1 2.

Externe links

Personal tools