Overleg categorie:Alles

Jump to: navigation, search

Top-levelstructuur

Er moet het een en ander gaan veranderen in de structuur van de categorieen denk ik, want er wordt teveel aangerommeld op het moment. We hebben een betere top level categorie structuur nodig. Persoonlijk dacht ik aan de vogende ruwe verdeling. TheDJ 20 apr 2005 17:25 (CEST)

Alles

Persoon
Decaan
Rector Magnificus
Locatie
UT Gebouw
Uitgaansgelegenheid
Eetgelegenheid
Bezorging
Café
Dansgelegenheid
Bioscoop
Plaats
Wijk
Straten
Winkel
Activiteit
Uitgaan
Feest
Flatfeest
Vereniging
Studievereniging
Sportvereniging
Gezelligheidsvereniging
Onderwijs
Onderwijsfaciliteiten
IT-faciliteiten
Opleiding
Faculteit

(Zet alsjeblieft je naam er bij als je een bericht plaatst.)


Goed initiatief, deze discussie over de categoriestructuur.

Ik vind het lastig om te zien op welke punten jouw voorstel verschilt van de huidige structuur. Ik denk dat het verstandig is om bij de belangrijk(st)e wijzigingen in de structuur even te vermelden wat er wijzigt. (Of alleen aangeven wat je wilt wijzigen.)

 • Ik heb de indruk dat in ieder geval één van de punten waarop betere categorisering nodig is (en waar in jouw voorstel ook aan gewerkt is) de artikelen over uitgaan en horeca zijn.
Het is verstandig om te definiëren wat we onder de term 'uitgaan' (uitgaansgelegenheden) verstaan. Volgens mij valt hier in ieder geval onder: dansen (dansgelegenheden), drinken (café's), naar de film (bioscopen). De vraag is dan of eten (eetgelegenheden) bij uitgaan hoort. Als ik kijk naar Categorie:Eetgelegenheid dan staan daar ook plaatsen bij die zeker niet bij uitgaan horen (de mensa is niet dé ideale uitgaansgelegenheid :-)). Ik was er in eerste instantie van uitgegaan dat eten wél bij uitgaan hoort, maar nu ik er beter over nadenk heb ik toch mijn twijfels daarover. Misschien is het een goed idee om Categorie:Eetgelegenheid onder Categorie:Eten te plaatsen. Ik denk dat het dan goed is om Sjabloon:Horeca te hernoemen naar Sjabloon:Uitgaan en de eetgelegenheden er uit te verwijderen.
 • Ik vind de categorie Activiteit niet zo'n goed idee:
 • 'Activiteit' is te algemeen; heel veel is een activiteit, bijvoorbeeld ook Brassen enVerzekeren.
 • De categorie Vereniging hoort hier niet in thuis. Een vereniging is geen activiteit.
 • De verandering van Plaats -> Locatie en Woonplaats -> Plaats is goed, maar er moet wel met meer mensen worden afgesproken welke term we gebruiken.
 • Ik ben niet echt gelukkig met de huidige categorie Categorie:Gebouw, maar de oplossing in het voorstel vind ik minder goed. Er staan veel 'abstracte' (ik weet geen betere term) begrippen/locaties in, zoals winkels en café's, terwijl dat geen echte, concrete locaties zijn.
 • Ik denk je Categorie:Studie beter niet kunt hernoemen naar Categorie:Onderwijs. 'Onderwijs' doet mij denken aan dingen als colleges en huiswerkopdrachten, terwijl 'studie' me doet denken aan alle studie-gerelateerde zaken (bijvoorbeeld Inschrijven). Studie is voor mij iets omvattender.

Ik stel de volgende (deel)structuur voor:

Alles

Eten en drinken
Bezorging
Bier
Eetgelegenheid
Koken
Recepten
Gebouw
Locatie
Campus
Vrijhof
Plaats
Universiteitsstad
Straat
Wijk
Sport
Sportvereniging
Studentenleven
Studentenhuis
Studie
Studievereniging
Uitgaan
Bioscoop
Café (of: Drinkgelegenheid)
Dansgelegenheid
Vereniging
Cultuurvereniging
...
Woningbouwvereniging
Winkel
Supermarkt

Dit is dus een deelstructuur, d.w.z. dat wat niet genoemd is verandert niet.

De belangrijkste verschillen (t.o.v. huidige structuur):

 • Gebouw wordt opgeheven.
 • Horeca wordt Uitgaan, de bioscopen worden in Uitgaan geplaatst.
 • Eten en Drank worden (grof gezegd) samengevoegd.
 • Eetgelegenheid wordt geplaatst in Eten en drinken.
 • Sport en Vereniging worden van Studentenleven verplaatst naar Alles. Dit zijn immers niet uitsluitend studentenzaken.

Sjabloon:Horeca wordt dan ook verplaatst naar Sjabloon:Uitgaan (en aangepast, uiteraard).

--Wout 21 apr 2005 23:58 (CEST)

Update: Ik heb een paar van de voorgestelde wijzigingen doorgevoerd, omdat die mijns inziens geen kwaad konden. Ik heb het volgende gewijzigd:

 • Eten en Drank samengevoegd tot Eten en drinken.
 • Horeca hernoemd naar Uitgaan, bioscopen in Uitgaan geplaatst, Eetgelegenheden in Eten en drinken geplaatst.

--Wout 28 apr 2005 22:42 (CEST)

Studentenhuizen op de campus

Ik vraag mij af wat we het beste met de studentenhuizen op de campus kunnen doen. Is het beter om een categorie 'Studentenhuis op Campus' te maken of om alle campushuizen in Categorie:Campus en Categorie:Studentenhuis te plaatsen? De laatste optie heeft als nadeel dat, wanneer een nieuwe pagina gemaakt wordt, misschien niet altijd wordt opgemerkt dat het huis in 2 categorieën moet. Een nadeel van (voornamelijk) de eerste optie is dat die impliceert dat er ook een categorie 'Studentenhuis in Enschede' moet komen. Hierdoor ga je de indeling van {{Studentenhuizen}} dubbel bijhouden. --Wout 20 apr 2005 01:49 (CEST)

Ik denk dat het goed is om een deelcategorie van Categorie:Studentenhuis te maken, zoals Categorie:Studentenhuis op campus en Categorie:Studentenhuis in Enschede. Dit leidt niet echt tot dubbel bijhouden, omdat een categorie niet expliciet hoeft te worden bijgehouden: De categorie wordt aan de betreffende pagina's toegevoegd, en dan gaat het op de categorie-pagina vanzelf goed. Het sjabloon kan dan worden bijgewerkt op basis van nieuwe artikelen in de categorie: of je kijkt welke artikelen wel in de categorie staan maar niet in het sjabloon. Iets dergelijks synchroniseren kan automatisch.
Hoe kan zo'n sjabloon dan automatisch bijgewerkt worden? --Wout 20 apr 2005 18:35 (CEST)
Een andere mogelijkheid is [[Categorie:Studentenhuis]] toevoegen aan Sjabloon:Studentenhuizen. Op die manier komt iedere pagina die het sjabloon gebruikt vanzelf in de categorie terecht. Nadeel is wel dat dan ook pagina's als Campuswiki:Sjablonen daarin terecht komen. Wat je daartegen zou kunnen doen is in plaats van {{studentenhuizen}} toe te voegen, {{subst:studentenhuizen}} toe te voegen. Zo wordt de inhoud van het sjabloon overgenomen op het moment van bewerken in plaats van op het moment van genereren, als ware het dat je een cut 'n' paste van het sjabloon had gedaan. Dan kun je daarna met de hand de categorie verwijderen. Dat is enigzins omslachtig, maar hoeft maar voor één of twee pagina's, en op die manier voorkom je wel dat je zaken dubbel hoeft te gaan bijhouden. Zoiets. Even over nadenken nog en dan iets kiezen. Er zijn vast wel vergelijkbare voorbeelden te vinden op Wikipedia Gerrit 20 apr 2005 13:31 (CEST)
Personal tools