Universiteitsbibliotheek

Jump to: navigation, search

Deze pagina is incompleet. Je kan helpen door deze uit te breiden.

De Universiteitsbibliotheek (UB) maakt deel uit van het Servicecentrum Bibliotheek & Archief (B&A). De collectie bestaat uit ruim 250.000 boeken, meer dan 10.000 electronische tijdschriften, minimaal 4000 e-boeken, 250 gedrukte tijdschriften en andere materialen (bv. video's).

Elke student kan met zijn collegekaart boeken en andere materialen lenen. Medewerkers kunnen hiervoor hun medewerkerskaart gebruiken; voor anderen zijn jaarpassen aan de balie te koop.

Inhoud

Vestigingen

De Centrale Bibliotheek is gevestigd in de Vrijhof. Daar is ook de balie waar je boeken kunt lenen en allerlei administratieve handelingen verrichten. Op dezelfde verdieping bevindt zich de leeszaal met de boekencollectie. Als je in de boekenzaal de trap afgaat kom je in de studiezaal en bij studieruimtes, waar je alleen of in kleine groepjes kunt studeren. In deze zaal staan tevens de meest recente tijdschriften.

In de kelder van de Horsttoren is een Educafé, waar de UB i.s.m. de studieverenigingen van de faculteit CTW studieboeken aanbiedt. (Wie weet meer hierover?) Een zelfde soort Educafé met de studieboeken van de faculteit EWI is te vinden in de Zilverling. De boeken kunnen worden geleend bij studievereniging Inter-Actief.

Opstelling

Boeken en gebonden tijdschriften staan opgesteld op signatuur, een aanduiding die op de rug van de band geplakt wordt.

Boeken

De signatuur wordt bepaald door locatie, onderwerp en een sorteerwoord (meestal de eerste auteur).

De collectie is opgedeeld in locaties, aangeduid met een locatiecode. Omdat veel filialen gesloten zijn, is de locatiecode niet meer zo belangrijk. Hij is nu voor de meeste boeken "CBa", voor studieboeken is dit "CBs".

Binnen één locatie worden de boeken op onderwerp gesorteerd. Het onderwerp wordt aangeduid met een sectienummer (gebaseerd op de decimaalclassificatie).

Binnen één onderwerp worden de boeken verder gesorteerd op een sorteerwoord; dat is meestal de eerste auteur, soms het eerste woord van de titel. Daartoe is elke letter van het alfabet in 10 tot 90 onderdelen verdeeld, die van 10 tot 99 genummerd zijn (zgn. Cutter-nummers). De signatuur bevat de letter en het Cutternummer.

Boeken van auteurs met (bijna) dezelfde achternaam en hetzelfde onderwerp staan dus bij elkaar. Het is mogelijk dat meerdere boeken dezelfde signatuur krijgen!

Tijdschriften

Ongebonden, nieuwe tijdschriften staan alfabetisch op titel in de studiezaal, op een displaykast. Je kunt het tijdschriftendisplay wegklappen om oudere nummers te pakken. De lopende jaargangen staan alfabetisch gerangschikt, de laatste 5 jaar zijn gebonden en staan in aparte kasten.

Magazijn

Voor de magazijnen zijn een paar bijzondere locatiecodes aangemaakt: MA t/m MD, MJ, MR, MT. Deze boeken kunnen via de catalogus worden aangevraagd en worden opgehaald bij de balie. Tijdens werkuren is de wachttijd ongeveer 5 tot 10 minuten.

Bijzondere collecties

Studieboeken zijn beschikbaar in de ruimte voor de Infobalie. Ze zijn herkenbaar aan een locatiecode met "s", b.v. "CBs". Studieboeken in het Educafé hebben een locatiecode met "e", b.v. "WBe". Verder staan in deze ruimte alle naslagwerken zoals afstudeerverslagen, encyclopedieën, woordenboeken e.d.

Het Historische Archief verzamelt foto's en andere materialen rond de geschiedenis van de UT. De locatiecode is "HA". Het leukst vind ik de catalogus van gedigitaliseerde foto's, die je online kunt bekijken.

De collectie Boot bevat vooral boeken over geschiedenis van de textielindustrie en is een gift van dr. h. c. J.A.P.G. Boot. De locatiecode is "BO". Deze boeken staan in het magazijn.

(evtl. ook wijzen op de digitale collectie)

Openingstijden

Normaal

Dag Tijden
Maandag t/m vrijdag 08:30 - 22:00
Zaterdag 11:30 - 16:30
Zondag (alleen in tentamenweken) 11:30 - 16:30

Zomervakantie

De zomervakantie begint na de laatste tentamenweek in juni en duurt tot en met juli.

Dag Tijden
Maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00
Zaterdag en zondag Gesloten

Externe links

Zie ook

Personal tools
Andere talen