Vught, prof. dr. Frans van

Jump to: navigation, search
Frans van Vught bij de opening van het academisch jaar op 6 september 2004
Enlarge
Frans van Vught bij de opening van het academisch jaar op 6 september 2004

Prof. dr. F.A. (Frans) van Vught (1950) was rector magnificus aan de Universiteit Twente van 1997 tot 2004. Hij was bovendien onder meer lid van het Innovatieplatform, plaatsvervangend Kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER), oudlid van de Onderwijsraad (portefeuille 'hoger onderwijs') en lid van de University Grants Committee van HongKong.

Voorheen was Van Vught o.a. meer dan tien jaar de wetenschappelijk directeur van het Center for Higher Education Studies (CHEPS), het grootste hoger onderzoekscentrum ter wereld. Hij studeerde in Nederland en de Verenigde Staten en was werkzaam aan zowel enkele Amerikaanse als Nederlandse universiteiten. Als hoger onderwijsexpert werkte Van Vught voor internationale organisaties (Europese Commissie, OESO, Unesco, Wereldbank), diverse overheden en een groot aantal universiteiten.

Hij is mede-oprichter van het internationale Consortium of Higher Education Researchers, maakt deel uit van enkele redacties van tijdschriften en is betrokken bij diverse professionele organisaties. Hij publiceerde 30 boeken en 250 artikelen in verschillende talen. Hij heeft een eredoctoraat van de Universiteit van Gent en bekleedt enkele commissariaten.

Frans van Vught was tijdens zijn periode als rector vrij populair bij studenten. Hij onderhield vaak contact met de studentengemeenschap door het organiseren van een zogenaamd 'ontbijt van de rector' en werd zelfs erelid van Moresgenootschap Ius Sanctus. Ook staat hij aan de wieg van de Student Union. De laatste jaren was zijn populariteit enigszins tanende, doordat hij minder bij de UT betrokken raakte en meer bezig was met zijn nevenfuncties.

Externe links

Personal tools