Overleg:Hoofdpagina

Revision as of 5 feb 2007 13:01; view current revision
Ôć?Older revision | Newer revisionÔćĺ
Jump to: navigation, search

Discussies over de Campuswiki kunnen gevoerd worden op Campuswiki:Overleg gewenst.

Inhoud

Algehele design voorpagina

Probleem

Het is erg moeilijk om een 'Ideale Voorpagina' te maken. De huidige is uiteraard een sterke verbetering ten opzichte van de vorige. Ook worden de categori├źn rechts in beeld redelijk netjes onderhouden en uitgebreid en het werken met rubrieken komt ook op gang. Volgens mij ontstaan er echter wel problemen, namelijk de volgende:

  • De informatie blijft groeien

De rechterzijde wordt steeds uitgebreider en het zijn slechts de "belangrijkste artikelen"... Eigenlijk zou dat bedoeld zijn om snel iets te kunnen vinden.

  • Het spreekt niet iedereen aan

Op het moment is de pagina, overigens volkomen terecht, gericht op studenten die de wiki aanpassen. Zoals ik zei terecht, want de wiki moet nu nog vooral groeien, voordat hij kan gaan bloeien :-). Maar op termijn zullen er (hopelijk) veel mensen zijn die er juist komen om informatie over de UT te vinden. Die zijn niet gebaat bij een introductie over aanpassingen en waarschijnlijk zijn er bijvoorbeeld veel ook niet gebaat bij een omschrijving van computer op de voorpagina.

  • Geen algemeen beleid

Er is nu niet een algemene richtlijn over de voorpagina. Wat mag er wel op, en wat niet? Wanneer verdient een artikel een vermelding in de "belangrijkste artikelen"?

Globaal voorstel

Volgens mij is een mogelijke oplossing het maken van 'doelgroepvoorpagina's'. Vergelijk het met de site van de UT, waarin de informatie toegankelijk is aan de hand van verschillende doelgroepen (het oranje ding linksbovenaan de pagina). Zou het mogelijk zijn een indeling in die vier (of drie van de vier gezien het beperkte nut van vacatures op een wiki :-)) hier ook grofweg toegepast kunnen worden? En kan daar dan dus beleid over opgesteld worden?

Suggesties, meningen, idee├źn hierover zijn meer dan welkom.

-- Sderwort

Het doelgroepen idee klinkt goed. Op termijn is het ook leuk om de voorpagina dynamisch te maken: delen die gereserveerd zijn voor In het nieuws, een stukje over nieuwe artikelen en misschien iets wat lijkt op Wikipedia's featured article. De voorpagina is immers het visiteplaatje van de site. Daarom moeten er ook afbeeldingen op. Voor we de voorpagina (weer) omgooien is het een altijd wel een goed idee om eerst een voorbeeld te maken, bijvoorbeeld op de eigen userpagina, en dat dan als suggestie hier te melden. Gerrit 4 apr 2005 19:13 (CEST)

Bij deze is er een voorstel te vinden, alhier. -- Sderwort

Ik vind drie kolommen erg veel worden: met de sidebar erbij worden dat vier kolommen, en op een wat lagere resolutie worden de kolommen dan wel erg smal.
Het idee van meerdere voorpagina's per doelgroep klinkt wel interessant. Je loopt wel het risico werk dubbel te doen, maar sjablonen kunnen dat verhelpen. Ik denk echter dat het nogal gekunsteld is: jouw indeling is studenten, scholieren en geïnteresseerden. In welke categorie valt een AIO? Of een HBO'er? Misschien is het beter om het in te delen naar type informatie dan naar doelgroep. Een scholier kan zo doorklikken naar opleidingen als hij daarnaar op zoek is, en hopelijk bij Technische Natuurkunde o.i.d. dan een goede, objectieve beschrijving vinden, die weer doorlinkt naar zowel de studentensite als de schoolsite van TN. Ik bedoel: als informatie echt overzichtelijk is ingedeeld, is het niet meer nodig om een aparte voorpagina voor scholieren te maken. Graag de mening van eenieder die dit leest (-:. Gerrit 5 apr 2005 17:35 (CEST)

Het 'voorstel' is eigenlijk niet een voorstel, maar gewoon een indeling om te laten zien wat er ongeveer mogelijk zou zijn. Natuurlijk kan het 3-kolommengeval anders: mijn designkunsten zijn 0 :-). Ik was ook nog niet helemaal uit de derde categorie, maar zag wel degelijk een verschil tussen de eerste twee categori├źn dat waardevol kan zijn. Daarbij over een "derde categorie": ik denk dat er voor bezoekers/medewerkers etc. nog niet echt veel op de wiki staat, onder meer omdat er nog geen medewerkers bij het project betrokken zijn. Mijn voorstel dient nu eigenlijk voornamelijk als een eerste demonstratietje van het nut van een opdeling: kijk dus vooral naar het verschil tussen "scholier" en "student". Overigens denk ik ook dat het een langetermijnpuntje is: op het moment moet er gewoon vooral uitgebreid worden. Laat ons eerst ook maar eens de 500 artikelen halen :). (Dus hup, schrijven die gewenste artikelen :-)!. -- Sderwort

Voorstel Ifer

Zoals de voorpagina nu is kan het eigenlijk niet, zeker met die tekst erboven spreekt het niet aan. Het stuk Campuswiki is goed, en de korte introductie zou daarbij geintegreerd moeten worden, grotendeels ├ę├ęn link diep. Op de voorpagina hoeft niet te vanalles over wikicode te staan, maar er moet wel een link zijn naar die uitleg. De eerste drie zinnen bovenaan kunnen in een topbar komen in de gekleurde tabel, en de rest kan beter weg. Meer categoriseren is zeker een must, de huidige categori├źn zou ik opsplitsen in twee cellen; zakelijke dingen en vrije tijd invullingen. Veelbezocht/featured article kan een cel op zichzelf zijn. Dit geeft een totaal van vier cellen met een topbar, wat vaak een mooie layout is voor een wiki spin-off. Ik kan wel een opzetje maken ergens deze week.. Ifer 20 sep 2006 00:03 (CEST)

minder interessante calculuscolleges verbeteren mijn productiviteit.. Zie hier het resultaat. Hoofdpagina/versifer
Goed idee! Het is slim om het vak "Belangrijkste artikelen" op te splitsen in "Zakelijk" en "Vrije tijd". Opmerkingen:
  • Ik zou de ruimte tussen de vakken iets groter maken (cellspacing, volgens mij).
  • Ik denk dat introtekst niet gelijkwaardig is aan de andere dingen die in een vak staan. Zou het niet beter zonder een vak kunnen en met wat afstand tussen die tekst en de vakken?
  • De tekst die nu onder "Korte introductie" staat, zou in de nieuwe indeling verplaatst kunnen worden naar Campuswiki:Help.
  • De tekst "Voor een volledig overzicht van de pagina's in de Campuswiki kan je door de categorie├źn lopen." zou ik onder de vakken zetten, eventueel in een eigen vak.
--Wout 20 sep 2006 14:09 (CEST)
Ik vind niets mis met de ruimte tussen de vakken zo.. Ik ga de introtekst nog wat aanpassen, maar om een introductie te hebben in het vak linksboven is niet zo erg. Die tekst onderaan zetten is inderdaad geen slecht idee, gewoon zoals ik dat boven ook heb gedaan is erg makkelijk. Zijn er nog andere opinies? Ifer 20 sep 2006 16:32 (CEST)
Lang niet op het wiki geweest, maar er is geen zak veranderd. Ik gooi mijn voorpagina er maar op.. -- Ifer 5 feb 2007 14:01 (CET)

Inhoud van de huidige voorpagina

Met welke reden heeft 130.89.169.48 de inleidende paragraaf weggehaald? (zie hier het verschil) Of is er geen reden, dus gewoon een milde vorm van vandalisme? -- Dnjansen 19 mei 2005 13:24 (CEST)

Dit lijkt mij niet goed. Ik vermoed het laatste. Maar weer terugzetten? --Wout 19 mei 2005 16:25 (CEST)
Personal tools