UT-FAQ

Jump to: navigation, search

De UT-FAQ is een lijst met veelgestelde vragen met betrekking tot het leven op en rond de campus en de UT.

De UT-FAQ is opgericht door Casper Joost en is later overgenomen door Casper H.. Het is de bedoeling dat de taak van de UT-FAQ overgenomen wordt door de Campuswiki.

Dank aan allen die via mail of newsgroups suggesties hebben gedaan!

Inhoud

Dienstverlening

Gezondheid

Help! Ik zoek een arts/tandarts/apotheek/homeopaat in de regio!

Er is weer een huisartsenpraktijk aanwezig op de campus, voornamelijk bedoeld voor studenten en medewerkers op de campus. Er werken drie vrouwlijke huisartsen. De praktijk is achterin de De Sleutel (het gebouw van Acasa) gevestigd. Telefoonnummer: (053-489) 8000. Afspraken maken tussen 10:00 en 12:00 of op http://www.campushuisarts.nl. Zie ook de pagina over huisartsgeneeskundige zorg op de UT.
Alternatieven: Vraag aan het lokale ziekenfonds/zorgverzekeraar om de actuele lijst van gezondheidsdeskundigen en benader degenen die op dat moment nog plaats vrij hebben. (Bijvoorbeeld Achmea, Menzis, Zilveren Kruis.)
Iedereen heeft een eigen oordeel over de kwaliteit van medische zorgverleners. Enkele ervaringen met huisartsen:
 • R.H. Meijerink (Schietbaanweg 93):
 • Jong, legt alles goed uit. Niet ver v.d. campus.
 • Bevalt goed, hij neemt de tijd en geeft in mijn ogen prima advies.
 • Dokter Egberts (Gezondheidscentrum Noord):
 • Ik zou je met klem willen afraden naar hem te gaan. Hij kan niet met patienten omgaan (gebruikt vaktaal en weigert je uitleg te geven, onder de noemer "ik ben hier de arts").
 • Dokter Berger (Gezondheidscentrum Noord): Dokter Berger is wel oke vind ik, die zit daar.
 • Dokter Eskes (Gezondheidscentrum Noord): Zij is vervangster geloof ik, maar daar ben ik ook zeker tevreden over.
 • Gezondheidscentrum Veldpoort (Nassaustraat 20): Is 10 minuutjes fietsen van de campus en een prima praktijk. Zitten drie doktoren. Allen erg vriendelijk en een half jaar geleden (geschreven in maart 2005) namen ze nog patienten aan, wellicht nu ook nog.
 • H.J. Broekman (Wethouder Nijhuisstraat 98): Voor die paar keer dat ik daar geweest ben, heeft hij me goed geholpen. Hij neemt de tijd voor je!
 • Walstock en Hilderink Huisartsen (Wethouder Nijhuisstraat 164): Kun je ook nog kiezen uit twee huisartsen, vrouw of man ;).

Voor tandartsen kan je gaan naar:

 • H.R.T. Huizinga. Gevestigd boven de ingang van Langezijds, 053 489 4600, open van maandag - donderdag.
Buiten kantooruren kan je voor spoedgevallen terecht bij de Centrale Huisartsenpost Enschede (kaartje met locatie).

Huren

Ik wil een bakfiets huren. Waar kan dat?

Dat kan bij Acasa. Het kost 2 euro per dag en je moet 20 euro borg betalen. Op de site van Acasa staat nog een aantal zaken die je daar kunt huren. Het is ook mogelijk om via www.bakfiets.nl een bakfiets (van kleiner formaat) te huren.

Ik heb een beamer nodig, waar kan ik die lenen?

De Student Union leent aan studenten en verenigingen met een Student Union Activity Card een beamer en/of projectiescherm uit. Dit gaat via de UnionShop op de begane grond in de Bastille. Is de beamer langer dan één dag nodig wordt er €20,- per dag in rekening gebracht. De borg bedraagt €40,-. Meer informatie is te vinden in het Uitleenreglement Apparatuur Student Union.

Voor een speciale gelegenheid wil ik een net pak/aparte kledij huren. Waar kan dat?

 • Voor nette kleding is een goede zaak De markies van Twenthe (voorheen 'Tielkes-Boymans'), Industriestraat 189 te Hengelo. Telefoonnummer: 074-2913720. Let op: reken op het betalen van een borgsom. Je kunt er een een rokkostuum of jacquet huren (handig voor 'white tie'-gala's). Ook avondjurken worden er verhuurd.
 • Voor het huren van een smoking kun je ook terecht bij Wienk's fopshop (Wolter ten Catestraat 27 te Hengelo, Telefoon: 074-2913623).
 • De Fopshop verhuurt ook bijzondere kleding (Sinterklaas-outfit, Hawaii-rokjes etcetera).
 • Een kledingverhuurbedrijf dat relatief goedkoop is, is Statt Grimebureau (Potsweg 15, Enschede, Telefoon: 053-4333313). Bij Statt kun je terecht voor vrijwel iedere verkleedpartij (bijvoorbeeld Carnaval).
 • Tenslotte kun je ook naar Mient Krabben in Oldenzaal (Telefoon: 0541-515094). Deze schijnt goedkoop te zijn (kan voor een volledig kostuum tientallen euro's schelen) en goede service te hebben.

Er is toch een bedrijf waar je gratis een aanhanger kunt huren, omdat hij tevens dienst doet als reclamezuil?

Weet iemand of dit waar is en welk bedrijf dat dan is?
Ja, dit kan. Bij Klinker Makelaars kan iedereen gratis een aanhanger ophalen. In overleg mag je hem zo lang lenen als nodig, reserveren is wenselijk en de borg bedraagt € 50,-. Zie http://www.klinker-mak.nl/verhuishulp.html voor meer informatie.

Technisch

Mijn televisie, video, monitor, of ander elektrisch apparaat doet het niet goed meer. Wie kan mij helpen?

Richard Rasker woont tegenwoordig in Stroinkslanden. Hij doet nog wel reparaties. (rasker AT linetec PUNT nl, 053-4350834. Zie ook http://www.linetec.nl/)
Een andere optie is: Rob (d-rob AT dds PUNT nl).

Mijn fiets doet raar. Wie was ook alweer die Vietnamese fietsenmaker op de campus?

Dat zijn Lily en Tu man. Er zijn nog meer fietsenmakers.

Ik ben op zoek een goedkope, wel goed rijdende fiets. Waar zijn die te krijgen?

Een overzicht vind je hier.

Ik wil mijn mobiele telefoon laten unlocken. Wie doet dat?

Erlan H. doet dat, voor prijzen die een heel stuk onder het 'gemiddelde' liggen. Zie zijn site voor prijzen per type telefoon en voor contactinformatie.

Mijn auto is stuk en ik wil het zelf repareren. Zijn er ergens tools beschikbaar?

Bij Hobbygarage Deppenbroek kun je voor € 12,50 per uur een brug/bok/luchtsleutel huren. Verder is dit echter zonder gereedschap en als je iets met olie doet moet je die daar kopen. Het is aan de IJsselstraat en is elke dag open. ma-vrij 07:00-21:00, za 08:00-20:00 en zo 10:00-20:00.

Mijn auto is stuk en ik wil het zelf repareren. Waar vind ik onderdelen?

In Enschede zijn een aantal autosloperijen. Twee in de haven ('t Getfert en Monnikhof) en een stuk of drie bij Glanerbrug. Daarnaast zijn er nog automaterialenhandels als Twimva en Het Oosten.

Ik wil mijn Gamecube/PS2/XBOX/andere console laten ombouwen. Waar kan dat?

Een aantal plaatsen in de buurt waar dat mogelijk is, zijn:

Voedsel

Het is avond en we hebben geen bier meer. Wat nu?

Bel Alex' bierservice. Je kunt natuurlijk ook de buren om een leenkrat vragen.

We willen iets te eten bestellen. Het SNT had toch een 'junkfood'-pagina?

Ja. Die pagina staat hier (terug van weggeweest). Online manieren om te bestellen: thuisbezorgd.nl (werkt altijd), hapgids.nl (werkt niet altijd), pizzaonline.nl (werkt niet altijd) en pizzaweb.nl. Er zijn meer eetmogelijkheden, waaronder daghappen.

Een aanrader is te kijken naar de aanbevolen restaurants bij thuisbezorgd.nl. De beoordelingen daar zijn over het algemeen betrouwbaar.

Overig

Voor ons flatfeest willen we een hoop pullen met opdruk. Wie doet dat goedkoop?

Dat doet Logoforma uit Hengelo (074-2914995). Je kunt ook A1 printservice, Printservice R-design (053-4308622) en Hevu Zeefdruk (053-4306161) proberen.

Ik wil graag goedkoop een aantal t-shirts/truien/petten/etcetera laten bedrukken. Wie doet dat?

De Campus Print Service doet dat (053-4315856 of mail). Andere mogelijkheden zijn Tex-o-Fun , Hevu Zeefdruk (053-4306161) en Printservice R-design (053-4308622).

Ik ben op zoek naar een goede, goedkope, flexibele rijschool omdat ik m'n rijbewijs wil gaan halen. Waar moet ik lessen?

Iedereen vindt zijn eigen rijschool goed. Vraag gewoon wat mensen in je omgeving. Een overzicht vind je hier.

Wat is het telefoonnummer van de bowlingbaan die bij Go Planet hoort?

053-8504632. Overigens krijgen studenten op donderdag korting.

Wat is het telefoonnummer van De Barreboks?

(053-489) 4158.

Waar vind ik een lijst met telefoonnummers van alle campuswoningen?

Hier

Op welke tijden rijdt de nachtbus, oftewel de 'Nightrider'?

Zie hier voor een actueel overzicht (site van de CBR).

Ik wil een fax versturen. Is er een plek op de campus waar dat kan?

Ja, dat kan tegen een geringe vergoeding bij de receptie van de Vrijhof.

Wat is een goede fotograaf voor pasfoto's die geldig zijn voor officiële identiteitsbewijzen?

Kodak-fotoservice, voor ongeveer € 10,- vier goede kleuren-pasfoto's. Op de hoek van De Klomp en de Oldenzaalsestraat, bij de HEMA het straatje in oostelijke richting, aan het eind aan de linkerkant. Voor een OV-kaart gelden minder strenge eisen en voldoen de automaten op centrale treinstations van Enschede en Hengelo (€4 voor 4 zwartwit-foto's).

Computers en netwerk

Algemeen

Waarom kost het aansluiten van ADSL@UT zo veel geld, terwijl andere providers dit vaak gratis doen?

Zoals Jeroen van Ingen het verwoordt:
Dat is voornamelijk omdat de meeste ADSL providers met linesharing werken: splitter in de centrale, splitter bij de klant in huis en dan kan je ADSL en telefonie over dezelfde bekabeling doen. Eager heeft enkele redenen om geen linesharing te gebruiken, en daarom wordt er een dedicated verbinding voor ADSL aangelegd. De goedkoopste manier om dat te doen, is door een normale telefoonaansluiting bij KPN aan te vragen, en die daarna om te zetten naar een ADSL-lijn zonder behoud van telefonie. De kosten die je daarbij krijgt zijn:
 1. Aansluitkosten telefoonlijn, vaak met voorrijkosten & aanleg wandcontactdoos
 2. 12 maanden abonnementsgeld BelBudget, aangezien dat de minimale contracttermijn is en de lijn vlak na aansluiting weer wordt opgezegd
 3. Migratiekosten van PSTN naar ATL
Daarnaast heb je natuurlijk de kosten van apparatuur, maar dat heeft elke provider. Vooral die aansluitkosten van de extra lijn zijn een factor in de aansluitkosten.

Ik heb zo snel mogelijk een UTP-kabel nodig maar ik heb geen zin om naar de stad te fietsen. Waar kan ik heen op de campus?

Sinds de IT-Shop is opgeheven, kan je hiervoor alleen nog maar terecht bij stichting IAPC, of bij de STORES; je hoeft tegenwoordig niet meer lid te zijn van Scintilla om daar te kunnen kopen.

Netwerk

Wat is de URL van de campusnetmonitor, en hoe krijg ik alleen de getalletjes te zien?

Monitor: http://monitor.snt.utwente.nl/. Losse getalletjes: http://monitor.snt.utwente.nl/plain.php

Het is maandag, en het netwerk is ontzettend brak. Wat is er aan de hand?

Er zou sprake kunnen zijn van onderhoud bij Surfnet. Dit zal dan in het nieuws op de SNT pagina te zien kunnen zijn. Let op de nieuws items met als kopje "onderhoud"!

Hoe kan ik mijn ICT-wachtwoord van de UT wijzigen (e-mail, TAST, TOST, VPN, etc)?

Ga naar http://www.utwente.nl/itbe/werkplekondersteuning/voorlichting_helpdesk/wachtwoord_wijzigen/ . Ook schijn je te kunnen SSH-en naar 'home.student.utwente.nl', bijvoorbeeld met PuTTY (voor Windows).

De router is down! Wat moet ik nu doen?

Enkele suggesties: Lees een boek. Bel eens je ouders. Hervul de bierkoelkast. Ping de router elke minuut.

Hoe stel ik DHCP in op mijn computer? (verplicht op campusnet!)

Ga naar de handleidingen pagina en kies bij "Dienst" het kopje "Campusnet". Hier staan per OS de verschillende handleidingen voor het instellen van DHCP op je computer.

Wat zijn de WINS servers?

De WINS servers zijn: 130.89.4.21 en 130.89.4.22.

Campusnet

Op sommige shares op het campusnet zit een 'standaardpassword'. Wat is dat?

Het standaardpassword is ofwel 'a' (kleine letter a dus), 'campus', ofwel gewoon de returntoets.

Ik ben op zoek naar specifieke software of media, om deze te evalueren en daarna te vernietigen. Waar kan ik daar het best naar vragen?

Gebruik hiervoor niet een utwente newsgroup, aangezien het SNT hierdoor theoretisch in de problemen kan komen. Vraag het in een van de nieuwsgroepen die door Mike zijn opgezet. News server is borft.student.utwente.nl. Je kunt je vraag onder andere kwijt in borft.misc, borft.films, of borft.games.

Ik ben op zoek naar specifieke software of media, en wil daarvoor graag gebruik maken van het campusnet. Zijn er ook zoekmachines beschikbaar?

Ja, die zijn er. De bekendste is Thomas van Gulick's Dance, maar goede alternatieve zijn Swing en Infofind.
Er zijn ook clients voor deze zoekmachines: V-direct, Tarantula en SMB-fetcher Let er wel op dat sommige van deze clients meerdere threads per file of host aanmaken waardoor er extra belasting ontstaat voor de computer waar vandaan gedownload wordt. Om deze reden woden veel mensen geband!
Om op FTP servers op en buiten de campus te zoeken, kan gebruik worden gemaakt van Fred. Voor Fred zijn ook een browser plugin en een iGoogle gadget te gebruiken.

Als ik een link vind met Swing, Infofind, etcetera, dan lukt het met Mozilla of Firefox niet om die met één klik te openen. Is daarvoor een oplossing?

Ja, door de link met Internet Explorer te openen. Om dat gemakkelijk te doen kun je IEview installeren. Een alternatief voor Linuxgebruikers is de 'Gnome'-versie van Firefox.

Wat zijn de IP-ranges (VPN, campus, etc.) van Campusnet?

Zie het lijstje op Campusnet.

Mail- en newsgroupgedrag

Ik wil mailen, het werkt allemaal niet. Wat zijn nou eigenlijk de juiste instellingen?

De servers voor studentene-mail zijn: https://xs.utwente.nl/
Zie handleiding: http://www.snt.utwente.nl/handleidingen

Ik heb een vraag die vast wel eens in de utwente-newsgroups voorbij is gekomen, maar die niet in de FAQ genoemd staat. Hoe zoek ik in de newsgroups?

Dat kon ooit via deze site, maar werkt niet meer. Google werkt zeer selectief omdat het utwente gebied een afgesloten geheel vormt. De site forum.snt.utwente.nl doet wel een soort archivering, je moet op het moment gewoon browsen om iets te vinden.

Mag ik spelfouten maken in postings in utwente.*?

Jawel, maar het staat erg knullig voor een student (academisch niveau en dat soort gezeur). Mensen hoeven hier echter niet telkens op gewezen te worden.

Mag ik als student überhaupt posten in utwente.announce?

Alleen als je iets nuttigs te melden hebt voor een behoorlijk deel van de UT gemeenschap, zet wel de follow-up naar een andere groep, bijvoorbeeld utwente.misc.

Mag ik discussiedocumenten posten in utwente.announce?

Mits er een correcte followup is wel, en het document enige waarde en relevantie heeft.

Mijn reactie op een bericht in utwente.announce verschijnt in een heel andere newsgroup! Is dat raar?

Neen, dat is niet raar. De poster heeft netjes een follow-up gezet naar een andere newsgroup.

Ik heb een bericht gepost, maar bij nader inzien schaam ik me er voor. Kan ik het bericht nog verwijderen?

In Outlookvarianten: posting selecteren, dan 'Message' -> 'Cancel Message'.
In (Free)Agent: posting selecteren, dan 'Post' -> 'Cancel usenet message'.
In Netscape en Thunderbird: rechter muisknop -> 'Cancel message'.
Ja, je kunt een bericht 'cancellen'. Selecteer je verzonden bericht, kijk (bijvoorbeeld) in Outlook Express onder 'tools' en selecteer 'cancel message'. Overigens, als iemand je bericht al van de server heeft gedownload is daar niets meer aan te doen. Denk dus even na voor je iets post.

Is HTML cool in newsgroup postings? Of een attachment van 100 KB?

Neen. Graag vermijden als het kan. Outlook Express gebruikers: kijk onder Format en kies voor Plain Text. Wil je toch je bestand aan iedereen laten zien (bijvoorbeeld een foto van een kat die je kwijt bent of een bank die je wil verkopen), zet het dan ergens online en post een link in de nieuwsgroep.

Voor eens en voor altijd: hoe hoor ik te quoten in newsgroupberichten?

Lees het standaardvoorschrift. Op de site leerquoten.nl staat een nuttige handleiding. Negeer elke andere aanwijzing. Zie ook deze aanwijzingen. Tip voor Outlook Express gebruikers: installeer het gratis tooltje quotefix.

Heeft het zin om iets te posten als "Is de newsserver weer down?"

Neen. (En als je het niet kunt laten: gebruik een test-groep, zoals utwente.test!)

Wat is het verschil tussen de newsgroups utwente.misc en utwente.student.misc?

Dat is nogal vaag. Utwente.student.misc zou meer op studentenzaken gericht moeten zijn, utwente.misc is dan de newsgroup voor alle algemene zaken. Maar als je goed op de hoogte wilt blijven, lees dan maar allebei deze newsgroups.

Mijn Outlook Express is een keer gecrashed en nu zijn (bijna) alle newsgroups naar de maan. Wat moet ik doen?

Reset de newsgroup. Doe per newsgroup: rechtermuisknop op nieuwsgroep > properties > tab: local file > Reset. Of, om alle groups te resetten: doe Menu tools > options > Tab: maintanance > Clean up now > Reset.

Hoe kan ik er in Outlook Express voor zorgen dat ik langer newsberichten zie? Nu verdwijnen berichten al na enkele dagen.

Kies Tools -> Options -> Tabblad Maintenance -> Delete messages xx days after being downloaded (verander xx in bijvoorbeeld 7 om berichten een week lang te bewaren).

Het euroteken doet het niet in de nieuwsgroepen. Hoe komt dat?

Dat klopt. Hoewel sommige mensen hebben uitgevonden dat hij het wel doet als je Oulook Express in Base64 laat encoderen moet je dat vooral niet doen, aangezien dat niet de standaard is en er veel nieuwsreaders zijn die er niks van bakken. Wil je dat een bedrag nog een beetje voldoet aan internationale standaarden zet dan EUR voor je bedrag.

Ik zie vaak afkortingen staan in de nieuwsgroepen. Wat betekenen deze?

GATH - Gratis af te halen
TEAB - Tegen elk aannemelijk bod
TKA - Te koop Aangeboden
TKG - Te koop Gevraagd
TRA - Te Ruil Aangeboden
WDGEVG - Wat De Gek Er Voor Geeft
TSA - Te share aangeboden. Iemand biedt een interessant bestand aan via het netwerk
TSG - Te share gevraagd. Gebruik dit als je op zoek bent naar een bestand, dat je zelf niet hebt kunnen vinden via het netwerk
TUA - Ter upload aangeboden. Iemand heeft een interessant bestand, kan het zelf niet sharen, maar wil het graag in je upload-directory neerzetten.
TCG - Te 'capture' gevraagd. Gebruik dit als je iemand wil vragen om een TV-programma op te nemen omdat je dat zelf niet kunt.
soms staat er een E voor de afkorting. Dit betekent meestal eventueel.

Windows

Ik wil op een nette manier Windows 2000 van mijn harde schijf gooien. Hoe doe ik dat?

Twee (eigenlijk drie) mogelijkheden, afhankelijk van het type file system van de drive.
 • Windows 2000 staat op een FAT-partitie
 1. Win98 boot disk starten (bv standaard opstartdiskette van windows)
 2. Sys a: c: of format c: /s /q
 3. Nu is de PC gereed om weer gevuld te worden
 • Windows 2000 staat op NTFS-partitie
 1. Windows 98 boot disk starten (bv standaard opstartdiskette van windows)
 2. Fdisk, delete non DOS partition (wel eerst goede schijf selecteren met optie 5!). Als dit niet werkt, zie dan hieronder de derde mogelijkheid
 3. Primary of extended DOS partition maken
 4. Logical drives maken
 5. PC herstarten en nog steeds opstarten met de boot diskette
 6. Format C: /s (zonder /s als Windows ME er op komt)
 • Als het je niet lukt om met Fdisk de NTFS partitie te verwijderen, volg dan de volgende stappen (met dank aan Thomas):
 1. Boot indien je een bootable Windows 2000 CD-Rom hebt van deze CDRom
 2. Kies voor een nieuwe installatie van windows 2000
 3. Selecteer de schijf met de huidige installatie van Windows 2000
 4. Geef aan dat je op deze schijf het FAT32 bestandssysteem wil hebben
 5. Windows2000 setup zal deze schijf formatteren met fat32
 6. Wanneer dit geslaagd is de setup afbreken met F3
 7. Volg nu de stappen onder "Windows 2000 staat op een FAT partitie"

Als ik in Windows 2000 een computer open duurt het een seconde of drie voordat ik te zien krijg wat er allemaal geshared wordt. Hoe versnel ik dit proces?

Even in het Engels (ge-copy/paste uit utwente.misc): Basically, when you connect to another computer with Windows XP, it checks for any Scheduled tasks on that computer - a fairly useless task, but one that can add up to 30 seconds of waiting on the other end - not good! Fortunately, it's fairly easy to disable this process. First, navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace in the Registry. Below that, there should be a key called {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}. Just delete this, and after a restart, Windows will no longer check for scheduled tasks - much performance improvement!
Dit zou ook bij Windows 2000 moeten werken.

Hoe zet ik autocomplete aan in Windows 2000 (in Explorer).

Gebruik TweakUI voor Windows 2000, daar zit (als het goed is) een optie in om dit aan te zetten.

Ik heb Windows XP en ik wil zelf bepalen wat er met mijn shares gebeurt.

Start een Explorer/Verkenner venster en ga via het menu Tools naar Folder Options...
Haal op het tabblad View (bij het onderdeel Advanced settings) het vinkje voor Use simple file sharing (Recommended) weg.

Ik heb net Windows XP (of NT of 2000) geinstalleerd en nu gaat er iets mis met m'n shares.

Zet guest account aan (dat doe je in de User Manager).
Als je niet wilt dat iedereen zich als guest op jouw computer kan aanmelden dan kun je dit door in plaats van bovenstaande, twee simpele stappen uit te voeren:
 1. Activeer de guest account door bij Start -> Run... -> gpedit.msc in te voeren en deze te starten. Wijzig nu bij Computer Configuration -> Windows Settings -> Security Settings -> Local Policies -> Security Options -> Accounts: Guest account status door deze op Enabled te zetten.
 2. En bij User Rights Assignment -> Deny access to this computer from the network Guest te verwijderen.
Let ook op de rechten van de directories zelf. Let op: het 'Modify: Deny' vakje moet niet aangevinkt worden.
Zie ook deze handleiding van het SNT (Delen van bestanden).

Audio en video

M'n WinAmp stottert als ik scroll. Wat moet ik doen?

Het heeft met een gulzige videokaart te maken. Er zijn, voor enkele videokaarten, workarounds. Pas de file system.ini (vind je in de windows directory) aan:
 • Matrox Millennium: [mga.drv] en daaronder PCIChipset=1
 • Hercules Dynamite 128: onder [Hercules], verander Optimization=0 in Optimization=1
 • ATI Rage 128: [Display] en daaronder devbmp=0
 • S3 chipset kaart: [Display] en daaronder busthrottle=1

Hoe zet ik in het algemeen videoformaat A om in videoformaat B?

Gebruik VirtualDub, Ifilmedit, of Webflix (ook voor knippen en plakken van films).

Ik heb een DVD en nu wil ik die in een koele DivX-film omzetten. Hoe moet dat?

Lees doom9 voor tips.

De film (in DivX-formaat) die ik wil zien vereist een codec die ik niet heb. Wat nu?

Download hier een alles in 1 pakket met alle belangrijke codecs (de link verwijst naar het K-lite codecpack).

Van de DivX-film die ik heb lopen beeld en geluid niet synchroon, erg irritant! Wat kan ik daaraan doen?

DivX is erg intensief voor de processor. Probeer het eens met wat lagere settings. Het kan ook zijn dat de persoon die deze avi heeft ge-encode niet goed zijn best heeft gedaan, of niet heeft gekeken naar het eindresultaat. Met virtualdub (zie vorige vraag) is het mogelijk om het geluid een stukje "op te schuiven" als het overal net iets te laat of te vroeg is. Als het geluid gaandeweg steeds meer asynchroon gaat lopen kun je dit fixen door de videofile opnieuw te encoderen met een andere framerate. Algemene oplossing: probeer een andere versie van de film/serie te vinden.

Ik heb een geweldige computer, maar nog steeds gaat het niet erg goed met DivX films. Is er nog een oplossing?

Je videokaart moet ook goed zijn. Daarnaast kun je proberen de file c:\windows\system\divX_c32.ax te renamen (of deleten). Dit kan helpen (maar niet altijd, helaas!). Tenslotte kun je het programmaatje Divx fix proberen (zoek in google op divx g400).
Technische uitleg (door Herbert Buurman)
De geboden oplossing (deleten van divx_c32.ax) is niet helemaal correct. Het deleten van deze file zorgt ervoor dat windows voor het decoderen van DivX gebruik gaat maken van een of andere interne decoder, die qua kwaliteit een stuk minder is, maar wel sneller. Tevens wordt met de komst van DivX 4 deze file niet altijd (of helemaal nooit meer) gebruikt omdat daar de file divxdec.ax voor in de plaats is gekomen (divx_c32.ax wordt vanwege backwards compatibility volgens mij nog wel meegeleverd). Het installeren van divx g400 of het upgraden van je paupere videokaart (een riva128 of matrox g-100 is echt niet genoeg) is de enige werkbare oplossing. Houd er rekening mee dat films met een hoge resolutie (bijvoorbeeld de standaardresolutie van dvd's die tegenwoordig steeds meer overgenomen wordt in de "backup" 720x540) significant meer eist van je cpu/videokaart dan een lagere resolutie (512x384 of 320x240).

Welke codec is er nodig om een bestandnaam als *.m2v.mpg af te spelen in de (Windows) mediaplayer?

Installeer WinDVD en je kunt em zo in mediaplayer afspelen. Het is namelijk MPEG2 formaat. Nog beter (want gratis): installeer Media Player Classic. Deze heeft zelf ingebakken mpeg2 splitters en decoders, en kan ook prima dvdmenu's, meerdere audiostreams en subtitles aan.

Hoe kom ik er achter welke video- of audiocodec ik überhaupt nodig heb om een bepaalde film af te spelen?

Het kan met (inlezen en kiezen voor 'file information'), maar veel handiger is het om het programmaatje G-Spot te gebruiken.

Overig

Ik ben op zoek naar specifieke software of media, en wil daarvoor graag gebruik maken van een bittorrent site. Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende overzichts-sites te vinden, die een lijst geven met bruikbaar studiemateriaal. Zie onder andere Supernova, Torrentbits, of Filelist. Overigens is een prima client Azureus (geschreven in Java). Andere lichtgewicht alternatieven zijn uTorrent (Windows) en rTorrent (Linux command-line)

Mijn SD-kaart/geheugenkaart van mijn fototoestel is corrupt/werkt niet meer. Zijn er tools om mijn foto's er toch nog af te krijgen?

Er zijn meerdere programma's beschikbaar die je kunnen helpen. Probeer Zero Assumption Recovery of GetDataBack eens. Van GetDataBack heb je de FAT-versie nodig, aangezien dat vaak op geheugenkaartjes gebruikt wordt. Je kan de tools ook gebruiken om gegevens van gecrashte harde schijven af te halen.

Mijn ICQ doet raar. Wat moet ik doen?

Probeer de database eens te repareren (DBConvert.exe in de ICQ directory). En anders heb je domme pech, installeer het opnieuw, en voeg je contacts opnieuw toe. Windowsgebruikers die klagen over ICQ: probeer het open-sourceprogramma Miranda eens. Alternatief: installeer een recentere versie van ICQ, dan wordt je contact list online opgeslagen.

Nadat ik een programmaatje had gedownload heb ik last van pop-ups en/of een steeds weer terugkerende verkeerde startpagina. Wat nu?

Draai een of meer van de de volgende programma's. Ad-aware (dit is het meest gebruikte anti-spyware programma, sowieso een essentiële tool), Spybot Search & destroy, en CWShredder.

Welk programma is het beste voor doel X?

(Disclaimer, iedereen heeft zo z'n eigen mening...)
 • Spraakherkenning: Dragon NaturallySpeaking, L&H Voice Xpress 5.0, Philips FreeSpeech.
 • MP3 maken: Voorheen: een programma dat de Fraunhofer codec gebruikt (bijvoorbeeld Audioactive Production Studio). Volgens de kenners is LAME (Lame Ain't an MP3 Encoder) echter veel beter. Zie hier voor info (zowel Windows als Linux). Let op: Xing is (weer volgens de kenners) niet een goede encoder voor mp3, nooit gebruiken!
 • MPEG maken: Xing, LSX.

Ik heb een BIN-image, en wil dat omzetten naar gewone data. Kan dat?

Ja, dat kan. Als het om burnen gaat, dan is het programma Nero geschikt. Je moet burn image doen. Normaal wil Nero dan een *.nrg file hebben. Doe dan select all en je kunt ook *.bin en *.iso files branden. Als dit niet lukt, of je wil alleen de ruwe data hebben, gebruik dan Winimage, of (voor VCD's) VCDgear. Wat betreft het burnen van een .bin file: volgens Randy Simons werkt Fireburner het best, en moet je CDRWIN gebruiken als je een deathwish hebt. Herbert Buurman zegt: 'Gebruik Daemon-Tools. Hiermee kun je .bin/cue mounten op een virtuele cdromdrive, en daarna je spelletje spelen (zonder te burnen) of data te kopieren'. Een andere mogelijkheid is het programma Alcohol 120%.

Ik denk dat mijn computer gehacked is omdat een programma (bijvoorbeeld Atguard, Blackice, Lockdown 2000) dat aangeeft. Wat moet ik doen?

Alle partities formatteren, Operating System opnieuw installeren en spul uit je backup terughalen. Je zou ook een flatgenoot die wel iets van computers weet kunnen vragen of het een echte hack-attempt is geweest, want die programma's zijn nogal paranoïde.

Studiegerelateerde vragen

Ik moet naar een gebouw op de campus, maar ik begrijp niet waar het is. Waar kan ik het vinden?

Er nogal wat wijzigingen recentelijk gebeurd met onderwijsgebouwen. Allereerst is gebouw B of CT gebouw B (etc.) in gebruik genomen met hierin een aantal collegezalen. Dit gebouw bevindt zich aan het uiteinde van CT aan Enschede-zijde van het gebouw. Deze collegezalen zijn verplaatst uit gebouw A (etc.), op oudere collegeroosters wordt ook deze aanduiding dikwijls gebruikt.
Verder zijn alle onderwijsgebouwen na een wedstrijd voorzien van een nieuwe naam, onafhankelijk van de faculteit die erin zat. De nieuwe namen zijn ingevoerd per 1 januari 2004. Zie de lijst met gebouwnamen voor een overzicht.

Ik ben op zoek naar een of meer tweedehands studieboeken, hoe kom ik daaraan?

Je kunt eens een kijkje nemen op de tweede verdieping van De Slegte. Ook kun je (specifiek voor de hogeschool en universiteit) terecht bij Studieboekentwente.nl.

Andere opties:

www.resale.nl www.tweedehandsstudieboeken.nl www.bookmatch.nl

De universiteit is geabonneerd op een groot aantal tijdschriften, maar waar vind ik welke dat zijn?

Op de website van de Universiteitsbibliotheek (UB). Je kunt een volledige lijst zien (groot!). Je kunt ook kijken op de site van de tijdschriften zelf, zoals bijvoorbeeld Nature of Science.

Wat is de Student Union, en wat doen ze eigenlijk?

Dat is wat onduidelijk, maar zie hun pagina. Eén en ander staat ook uitgelegd in organisatiebeschrijving. In hun eigen woorden:
De Student Union is een in Nederland unieke organisatie, ze vormt het overkoepelende orgaan van studenten en studentenorganisaties aan de Universiteit Twente (UT) en is opgericht in 1999. Alle UT studenten en bijna 100 studenten-organisaties zijn bij de Student Union aangesloten. Dankzij de Student Union bepalen studenten zelf wat er gebeurd op het gebied van de studentenactiviteiten en studentenvoorzieningen: zij vertegenwoordigt alle UT-studenten richting de UT en haar diensten, behartigt hun belangen, bevordert hun recreatiemogelijkheden door beleidsvoering op voorzieningengebied en schept mogelijkheden voor hun academische vorming.

Het uitoefenen van invloed op het beleid van de Student Union kunnen de studenten alleen indirect. De Raad van Toezicht heeft de bevoegdheid om plannen goed- of af te keuren. Deze Raad van Toezicht wordt mede benoemd door de Deelnemersraad, waarin alle aangesloten verenigingen een stem hebben. Bij de bovengenoemde taak 'vertegenwoordiging alle studenten richting UT' moeten dus vraagtekens geplaatst worden, aangezien de studenten van de UT geen directe stem hebben in het verkiezen van deze vertegenwoordigers. Wel is het zo dat de Student Union een aantal taken van algemeen studentenbelang onder haar verantwoordelijkheden heeft, zoals het beheer van de Bastille (inclusief Union Shop) alsmede de (centrale) organisatie van de introductieweken.

Miscellaneous

Wat zijn de mogelijkheden wat betreft de campustelefoonnetaansluiting? Welke toetsen zijn bruikbaar?

Zie de telefoonpagina.

Ik ben mijn poes/kater kwijt. Heeft iemand haar/hem gezien?

Neen. Meestal komt het beestje na een paar dagen wel weer aanlopen. Vragen in utwente.student.misc leidt meestal wel tot behulpzame reacties.

Ik heb een lege batterij/toner. Waar moet ik het laten?

Alle campusflats hebben een chemobox. Anders zijn er in alle universiteitsgebouwen verzamelbakken (meestal naast de oud-papier verzamelplaats). Bij de Coop is ook een chemobox te vinden.

Ik heb gezien dat de politie in de buurt van de campus aan het flitsen/laseren is. Mag ik anderen via een newsbericht waarschuwen?

Ja. Ondanks dat het nogal eens discussie uitlokt over de snelheidslimieten, het scheelt bonnen voor de autorijdende studenten/medewerkers. Bedenk wel dat de politie ook slechts doet wat de wet voorschrijft, dus uitschelden is nogal ongeciviliseerd.

Welke muziek gebruiken ze bij de commercial voor produkt X?

Kijk eens op de website van de STER. Daar staat het bijna altijd wel op.

Ik heb post voor iemand die ik niet ken, waar kan ik hem/haar vinden?

Kijk op LDAP voor een mailadres, als de persoon daar niet te vinden is kan je altijd de nieuwsgroepen proberen.

Mag je met een weekend-OV in de zomervakantie voor 09:00 uur met korting met de trein reizen?

Ja, dat mag. Met Interliners waarschijnlijk ook, maar met andere bussen, trams etc. niet. Op OV-studentenkaart staat meer informatie.
Personal tools